Билките – неизменна част от народната медицина

Лечебните билки и растения са едно от най-достъпните средства на народната медицина. С широк и мек ефект върху тялото, всички лечебни билки, които ще откриете на сайта, ще благоприятстват при лечението на много заболявания, без да се прибягва до употреба на химически препарати, които имат немалко нежелани странични ефекти.

Сравнително малък набор от лечебни билки позволява да се приготви лечебна билкова смес, универсална и прилагана при най-различни заболявания. Например, такива лечебни билки като очанката е сред общопризнатите билки с добро влияние при очни заболявания.

Още от незапомнени времена хората, изучавайки свойствата на растенията, са използвали лекарствените билкови смеси и отвари за оздравяване и възстановяване. И в наши дни народната, а също така традиционната медицина широко използват билките за лечение на много заболявания.

Ефективността на действието на билките и билковите смеси зависи от качеството на суровината и спазването на основните правила за тяхното приготвяне. При нарушаване на технологията на приготвяне част от полезните вещества – витамини, летливи вещества (фитонциди), окислителни ферменти, етерични масла и други се разрушават, което няма да доведе до желания лечебен ефект.

Преди да пристъпите към използването билките като лечебно средство е желателно предварително да се запознаете с тематична литература, да разгледате снимки на растенията, за да се запознаете с лечебните билки и имената им, както и приложенията им при лечение. Уверете се в пригодността на растителната суровина: тя не трябва да бъде плесенясала, замърсена, повредена от вредители.

Лечебните билки и смеси помагат при множество заболявания – например, при страдащи от разстройство на нервната система и сърдечно-съдови заболявания, се препоръчват билки като дилянка (валериана), дяволска уста, бял равнец, анасон.

Някои видове от тези билки влизат в състава на успокояващи чайове (валериана, листа от мента, хмел). Други, като копривата има жлъчегонно и кръвоспиращо действие. При хроничен бронхит се използва отвара от цветове на коприва. Настойкато от коприва обаче е противопоказана при бременност (може да предизвика спонтанен аборт), при тумори на простатата или на матката, атеросклероза на кръвоносните съдове и при хипертония. Дълготраен прием на коприва може да доведе до тромбофлебит.

Екстрактът от листа и настойка от горицвет се препоръчват при хронична сърдечна недостатъчност на митралната клапа, предсърдно мъждене и други заболявания на сърцето. А при сърдечна невроза и учестено сърцебиене ще ви помогне отвара от билкова смес, включваща валериана, маточина, бял равнец, жълт кантарион.

Много лекарствени смеси включват глог, който има благоприятно действие при функционални разстройства на сърцето, предсърдно мъждене и тахикардия. Билковите смеси са доста ефективни и при регулиране на кръвното налягане.

Въпреки това, не трябва да се забравя, че използването на билки в завишени дози или по собствено усмотрение съвсем не е безобидно, а понякога може да доведе до тежки последици.

Бъдете здрави!